Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+


Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δ.Σ. Χανίων Κουτσουράκη Αικατερίνη υπεύθυνη του Προγράμματος και Δρακακάκη Σοφία εκπαιδευτικός Πληροφορικής πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ειδικό  Σχολείο Hans-Peter-Ruf-Schule στην περιοχή Schwabach της Νυρεμβέργης στη Γερμανία στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη που έλαβε χώρα μεταξύ 11 και 16 Οκτωβρίου 2015, συναντήθηκαν εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία , την Πολωνία και φυσικά τη χώρα υποδοχής τη Γερμανία. 


Το σχολείο που επισκεφθήκαμε ήταν σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικίας από 5 έως 18 χρονών. Υπήρχαν μέσα παιδιά με σύνδρομο Down, με αυτισμό, παραπληγικά, με κινητικά προβλήματα και με άλλες δυσκολίες όπου έχρηζαν ειδικής εκπαίδευσης.
 Γνωρίσαμε το χώρο του σχολείου όπου οι μαθητές μας υποδέχτηκαν με τραγούδια και με ένα καλωσόρισμα στη γλώσσα της κάθε χώρας κρατώντας την αντίστοιχη σημαία και χαρίζοντας μας ένα μικρό χειροποίητο αναμνηστικό.
 
Ημέρα υποδοχής εκπαιδευτικών στον χώρο του σχολείου


Η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου ήταν άριστη, αποτελούμενη από αίθουσες άρτια εξοπλισμένες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών. Οι περισσότεροι χώροι του σχολείου, είχαν τη μορφή εργαστηρίου μια και στο σχολείο αυτό, λόγω ιδιαιτερότητας των μαθητών δίνει  μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. 

Αίθουσα μαγειρικής
Αίθουσα σίτισης μαθητών

Εξωτερικοί χώροι σχολείου

Αίθουσα ξυλουργικών εργασιών
 Συμμετείχαμε στα εργαστήρια που έκαναν τα παιδιά ενώ συναντήσαμε μαθητές που είχαν τον ρόλο του δημοσιογράφου και απαντήσαμε με χαρά στις ερωτήσεις τους για την ελληνική πραγματικότητα. Παράλληλα  έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών.

Στο σχολείο,  εκτός των εκπαιδευτικών  εργάζονται φυσικά και λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες, που συμβάλουν ώστε τα παιδιά αυτά να γίνουν όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά και να μπορέσουν να αυτοεξυπηρετούνται και κάποια από αυτά να εργαστούν.   

Εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα όταν επισκεφθήκαμε επιχείρηση όπου εργάζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Schwabach, ως συνέχεια πια της εκπαίδευση που παίρνουν στο ειδικό σχολείο. Ένα μέρος εργασίας με πολλές εξειδικεύσεις, που κάθε ένας εργάζεται ανάλογα με τις ικανότητες του, πληρώνεται, έχει ασφάλεια και συνταξιοδοτείται. Πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν και είναι ενταγμένοι κανονικά στην κοινωνία με το σεβασμό που τους αρμόζει.

 Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στον χώρο εργασίας των νέων μετά την ενηλικίωσή τους


 Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη στο Δημαρχείο του Schwabach


 Η γνωριμία με τους Εταίρους είναι  πραγματικά μια μοναδική εμπειρία διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, που ανοίγει τους ορίζοντες στους εκπαιδευτικούς μια και μπορεί να μοιραστεί προβληματισμούς, να ενημερωθεί άμεσα για διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, να ανταλλάξει εμπειρίες με συναδέλφους άλλων χωρών, καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, με αποτέλεσμα να βελτιωνόμαστε τόσο ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως άνθρωποι.
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δράσεις  που πραγματικά βοηθούν στο άνοιγμα του σχολείου στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία και στη σύναψη σχέσεων και επικοινωνίας με συναδέλφους εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση με σχολικές μονάδες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας έτσι τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εκπαίδευσης.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι επόμενες συναντήσεις μας να είναι εξίσου δημιουργικές και εποικοδομητικές τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
Το ταξίδι συνεχίζεται …Επόμενος σταθμός θα είναι η Τουρκία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το σχόλιο σας και επιλέξτε από την Λίστα, την Επιλογή 'Ανώνυμος' σε περίπτωση που δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης.