Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Το σχολείο μας...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, ιδρύθηκε το 1950 και χτίστηκε πάνω στο Δυτικό Φρούριο της πόλης των Χανίων, δίπλα στον Προμαχώνα του Αγ . Δημητρίου. ΄Αρχισε να λειτουργεί από το σχολ.έτος 1952-53.
Στην αρχή το Σχολείο ήταν 6/θέσιο. Αργότερα έγινε 12/θέσιο και λειτουργούσε σε διπλή βάρδια. Σταδιακά χτίστηκαν δύο νέες αίθουσες στη νότια αυλή και το 1999 προστέθηκαν άλλες τέσσερις προκατασκευασμένες αίθουσες από τον Ο.Σ.Κ. στη δυτική πλευρά της αυλής και έκτοτε το σχολείο λειτουργεί πρωινό και ολοήμερο.
Το κτίριο του σχολείου δηλαδή, δεν είναι ενιαίο. Αποτελείται από τρία χωριστά συγκροτήματα όσα δηλαδή ήταν και τα στάδια της κατασκευής. Το πρώτο κτίριο με 6 μεγάλες αίθουσες. Το δεύτερο με τις δύο ενιαίες αίθουσες και το τρίτο με τις τέσσερις προκατασκευασμένες. Στο χώρο της αυλής είναι χτισμένες και οι δύο αίθουσες του Νηπιαγωγείου.


Ο αριθμός των μαθητών του σχολείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, παρουσίασε πολλές διακυμάνσεις. Στην αρχή της λειτουργίας του είχε 331μαθητές  και σήμερα έχει 162. Στο κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου φιλοξενήθηκε  και το 14ο Δημοτικό Χανίων  μέχρι το έτος 1973 που απέκτησε δικό του κτίριο στην περιοχή Βαρούσι  Κλαδισσού.
Το 2ο Δημοτικό σχολείο Χανίων, ξεκίνησε την εκπαιδευτική του διαδρομή, στις αρχές του 1950 πάνω στο Δυτικό φρούριο Χανίων .Εδώ ακριβώς, πάνω σ’αυτά τα κάστρα,  πολλά χρόνια πριν, οι κρητικοί πολεμιστάδες έδιναν τον αγώνα της ελευθερίας εναντίον των κάθε λογής κατακτητών, εδώ ακριβώς όλα αυτά τα χρόνια ,χιλιάδες μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους, έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη για την κατάκτηση της γνώσης που αποτελεί και αυτή όπλο για την ελευθερία και την  πρόοδο.
Στο σχολείο λοιπόν αυτό, με τις μνήμες και την ιστορία του, υπηρέτησαν φωτισμένοι δάσκαλοι με φλόγα και μεράκι και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο πέρασμά τους. Φοίτησαν όμως και μαθητές,  που κατέχουν σήμερα θέσεις σ`όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Στο σχολείο αυτό φοίτησαν και οι περισσότεροι γονείς των σημερινών μας μαθητών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το σχόλιο σας και επιλέξτε από την Λίστα, την Επιλογή 'Ανώνυμος' σε περίπτωση που δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης.